Gnocchi

Gnocchi to lepsiejsza wersja polskich kopytek. Lepsiejsza, bo to towar zagraniczna, a cudze chętniej chwalimy. Do tego łatwiej je na raz chapnąć do buzi. Gnocchi to po prostu takie zgrabniejsze kopytka. Wygrywają też z naszymi pierogami, ponieważ nie musisz mieć sprytnych rączek, które w pierogach zgrabnie będą zawijać farsz w ciasto. Gnocchi do nadzienia wskakują na główkę i same oblepia się dowolnej maści sosem, a później wskakuje do naszej buzi.

Musisz wiedzieć, że:

  1. Najlepsze gnocchi wychodzą ze świeżo ugotowanych ziemniaków. Nie możesz użyć ziemniaków ze wczorajszego obiadu 🙁 
  2.  Do gnocchi użyj ziemniaki typu mącznego, zawierają one mniej wody. 
  3. Uważaj aby nie rozgotować ziemniaków. Najbezpieczniej będzie przyrządzić je na parze lub ugotować w mundurkach. 
  4. W przepisie nie sprawdzą się młode ziemniaki, bo zawierają dużo wody.
  5. Nie miksuj ziemniaków mikserem, jeśli nie chcesz aby wyszły Ci gnocchi mordoklejki 🙂

Składniki:

1 kg ziemniaków

35 g masła (dwie płaskie łyżki)

2 szklanki mąki

2 roztrzepane jajka 

sól

pieprz

gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach lub obrane na parze. Uważaj aby ich nie rozgotować. 
  2. Mieszamy z masłem i jajkami.
  3. Przesiewamy mąkę.
  4. Dobrze wyrabiamy ciasto zagniatając rękoma.
  5. Masę wykładamy na posypaną mąką stolnicę.
  6. Formujemy podłużne wałki i kroimy w poprzek.
  7. Odciskamy drugą stroną widelca wzorki.
  8. Gotujemy partiami w dużym garnku z solą tak długo aż wypłyną na powierzchnię. 

(Visited 6 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *