Makaron alla puttanesca

Ponoć to proste i szybkie danie w przerwach między jednym klientem, a drugim chętnie przygotowywały włoskie prostytutki. Słowo putta to popularne włoskie przekleństwo, które w Polsce jest równie znane i zastępuję często tysiące słów, czyli kurwa. W wolnym tłumaczeniu makaron alla puttanesca można nazwać kurewsko dobrym makaronem. 

Za pewne smakuje wyjątkowo, kiedy wiemy, że po wytrawnym posiłku, ktoś zadba o nasze ciałko. Charakterny smak potrawie nadają kapary w połączeniu z pomidorami doprawionymi czosnkiem i oregano. To idealna propozycja na kolację, której smak na długo pozostanie w pamięci naszego podniebienia i kto wie, może po tej kolacji seks będzie nam pachnieć kaparami i czosnkiem. 

Składniki:

220 gram makaronu spaghetti 

2 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy z oliwek

15 czarnych oliwek 

4 łyżki odsączonych kaparów 

2 puszki krojonych pomidorów w puszce 

1 łyżeczka oregano

¼ łyżeczka chilli

sól pieprz do smaku 

  1. W dużym garnku zagotować wodę, posolić i włożyć makaron. Gotować według instrukcji na opakowaniu.
  2. W czasie kiedy makaron się gotuję rozgrzać oliwe na patelni i podsmażyć czosnek, kapary i oliwki przez 3 minuty.
  3. Dodać przyprawy – oregano i chilli i smażyć 2 minuty na małym ogniu. 
  4. Na koniec dodać pomidory w puszce, zwiększyć ogień i gotować przez 10 minut. 3 minuty przed końcem dodać sól. 
  5. Wymieszać z makaronem, posypać świeżo zmielonym pieprzem i opcjonalnie pietruszką. 

Dla żądnych jeszcze bardziej wyrazistych smaków proponujemy wersję z anchois. Na samym początku podsmaż 3 posiekane fileciki razem z czosnkiem i oliwkami. Później przejdź do punktu 3.

(Visited 17 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *