Sciurilli – przepis na faszerowane kwiaty cukinii smażone w cieście naleśnikowym.

Sciurilli – przepis na faszerowane kwiaty cukinii smażone w cieście naleśnikowym.  

Cukinia to wszystkim dobrze znane warzywo, mniej znane w kuchni są jej kwiaty, które zakwitają na wiosnę i co ważne dla głodomorów – są jadalne. 

Na południu Włoch w Kampanii jada się nie tylko owoce, ale także kwiaty tej rośliny. To popularna przekąska, którą można zjeść na ulicach Neapolu. W słynnych neapolitańskich pizzeriach serwowana jest również pizza ze scurilli. 

Cukinia przywędrowała do Polski z cieplejszych krajów i z łatwością można uprawiać ją w przydomowym ogródku, w nasłonecznionym miejscu. 

Owoce cukinii rodzą się tylko z kwiatów żeńskich, męskie możemy wykorzystać do sciurilli. W ten sposób zjemy z rośliny wszystko, co zjeść się da, a kwiaty zamiast leżeć i pachnieć rozpieszczą nasze podniebienie. Aby móc delektować się włoskim przysmakiem potrzebujesz 30 minut i kilku prostych składników.

Składniki:

16 kwiatów cukinii

150 g ricotty

pieprz

Jak przygotować kwiaty cukinii?

  1. Rozchylamy kwiaty i wycinamy pręciki, które są gorzkie.
  2. Faszerujemy kwiaty doprawioną pieprzem ricottą

Ciasto – Wersja fast: dowolny przepis na ciasto naleśnikowe

  1. Moczymy kwiaty w gęstym cieście naleśnikowym.
  2. Smażymy 2 min. na głębokim oleju (170 stopni) często obracając.
  3. Wkładamy na ręcznik papierowy aby wyciągnąć nadmiar tłuszczu.
  4. Delektujemy się aksamitnym smakiem i rozpływającym serem

Wersja slow – ciasto drożdżowe z parmezanem:

400 g wody

20 g parmezanu

500 gram mąki

1 jajko

sól 

olej do smażenia 

10 g drożdży piwnych

Jak przygotować ciasto?

  1. Rozpuść drożdże w niewielkiej ilości wody 
  2. Wymieszaj suche składniki: mąkę i rozkruszony parmezan
  3. Do suchych składników dodaj rozpuszczone drożdże i jajko
  4. Ugniataj ciasto rękoma i dolewaj wody 
  5. Na koniec dodaj sól i kwiaty cukinii
  6. Zatopione w cieście kwiaty pozostaw na dwie godziny lub do czasu podwojenia objętości ciasta
  7. Smażymy 2 min. na głębokim oleju (170 stopni) często obracając.
  8. Wkładamy na ręcznik papierowy aby wyciągnąć nadmiar tłuszczu.
  9. Delektujemy się aksamitnym smakiem i rozpływającym serem

Wykonanie sciurilli jest bardzo proste, nic nie stoi na przeszkodzie aby doprawić je ulubionymi przyprawami lub pobawić się z nadzieniem wykorzystując do niego drobno posiekane oliwki, suszone pomidory, dodatkiem mogą też być różne rodzaje sera. 

 

(Visited 13 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *